PMR biztonságtechnikai átjelző 446 MHz szabad frekvencián


Az alkalmazás lényege:
PMR adó vevőhöz egy olyan interfész került kialakításra, amely rövid beszédüzenet tárolására és visszajátszására képes. 
Az interfész neve: MCPMR
Az MCPMR interfész egységnek köszönhetően lehetőség nyílik a PMR sáv biztonságtechnikai célú alkalmazására, úgymond beszédhanggal „jelzésátvitel” megvalósítására. 
Valójában csak annyiról van szó, hogy az MCPMR interfészt előzetesen megtanítjuk rövid beszédüzenetre és abban az esetben, ha kontaktuszárást, vagy bontást érzékel a felvett üzenetet visszajátssza. (pld. egyes ajtó kinyílt)
A beszélő rádió nem sérti a PMR sáv használati algoritmusát, így korlátozás alá a mai ismeretek szerint nem esik, így szabadon engedély nélkül használható 

Felhasználási területek:
Biztonságtechnikai célokra objektumok védelmére.
A ház elött parkoló gépkocsi védelmére (Pager üzem)
Lakásvédelemre (átszól a szomszédnak ha éppen nincs hatósugárban)

Alkalmazási példa:
Tételezzük fel, hogy van egy nagyáruház és néhány biztonsági őr, akik felügyelnek egy adott területet és szabadfrekvenciájú PMR rádiókkal kommunikálnak egymás között. Amennyiben ugyan erre a csatornára állítjuk az MCPMR interfészszel ellátott nyitást érzékelő központi rádióinkat, úgy riasztás esetén a biztonsági személyzet ezt is figyelheti. Így az őrző-védő személyzet terhelése és létszáma érzékelhetően csökkenhet, miközben a biztonság jelentősen növelhető.


A működés lényege:
A kontaktusnyitáskor (vagy záráshoz) hallani kívánt rövid szöveges üzenetet a felhasználó maga mondhatja fel a központi készülékre egy másik PMR adó-vevő készülék segítségével, miközben az MCPMR interfész egységet felvevő állásba kapcsolja. Az üzenet ekkor eltárolódik. Ezután lejátszás állapotba állítjuk a kapcsolót a központi egységen, és ha ezután a bemenetén bontást, vagy zárást érzékel (beállítás szerint) visszajátssza az előre felvett rövid beszédüzenetet, igény szerint kétszer háromszor is megismételve a biztonság érdekében. 
A rádió hátlapján elhelyezett LED diódák kijelzik az esedékes üzemmódokat. REC felvétel, vagy PLAY lejátszás üzemmód.


Egyszerűsített működési ábra:

Központi egység felépítése:

· PMR adó-vevő MCPMR interfésszel
· Külső akkumulátor
· Érzékelő (pld. nyitás zárás, vagy mozgásérzékelő)

 

Működési rendszerábra