Amit még ki lehet hozni a 446 MHz-es szabad frekvencián működő PMR rádiózásból.


A MultiCom Kft fejlesztőmérnökei nem újkeletű, de mégis egy remek ötlettel bővítették a PMR 
szabad frekvenciás rádiózás határait.
határ szót itt szó szerint kell értelmezni, ugyanis az eljárással a PMR rádióink relatíve kis hatótávolságát jelentősen megnövelhetjük.
A PMR rádiózás törvényes előírásainak betartásával (500 mW RF. teljesítmény és beépített antenna) az áthidalható távolságot akár 5-8 Km-re megnövelhetjük egy „átjátszó” funkciójú (szigorúan csak a saját belső antennájával üzemelő) átjátszó rádió alkalmazásával. Ez az áthidalható távolság természetesen jelentősen fűgg a terpviszonyoktól.

A megoldás lényege, hogy az „átjátszó” funkciót betöltő rádió külső mikrofon-hallgatójának dugója helyére egy kis dobozkát illesztünk, amely képes rövid hangfelvétel rögzítésére, majd azonnali visszajátszására. Így az átjátszó rádió 0,5 másodperces késleltetéssel megismétli a hallott szöveget, vagyis a vett szöveget továbbadja. 

Próbált Ön már konvojba haladó barátaival az autójából PMR segítségével kommunikálni ?
Ha igen, akkor tapasztalhatta, hogy maximun 1-2 autó hallja egymást. Gondolom bosszankodott eleget, majd elővette a GSM telefonját és költségek ide, vagy oda, felhívta az alig 200-300 m-re előtte vagy háta mögött haladó ismerősét. Ennek most vége, hiszen a középen haladó autós készüléke egyben átjátszó is lehet. 


A berendezés alkalmazása igen széleskörű:

1. Kirándulás, vagy vadászat alkalmával kitűnően használható nagy területek berádiózására.
2. A társasház utolsó emeletén elhelyezett közös, „Papagáj” átjátszó funkciójú készülékkel a lakók vidáman kommunikálhatnak egymással, vagy az éppen a néhány km-rel arrébb kerékpározó gyermekükkel. 
Egy közösségnek, egy ilyen „PAPAGÁJ” átjátszóra van szüksége, hiszen mindenki ezen keresztül fog kommunikálni a saját maga által megvásárolt PMR készülékével. 
Ilyen adó-vevők bármelyik bevásárlóközpontban szabadon kaphatók néhány ezer forintért. 
(általában párban árulják őket)
A központi, „átjátszó” funkciót ellátó berendezésnek olyan készüléket kell választani, amelyiknek van külső mikrofonbemenete és az adásindítás innen is vezérelhető. 
Örömmel ajánlunk ilyen modelleket.

A PAPAGÁJ átjátszó és a körülötte mozgó rádiók rendszerrajza.

Mi is az a PMR ?

A PMR (Personal Mobile Radio) szabványt a szabadidős, hobbi-rádiózás céljára hozták létre. A PMR-sávot majdnem egész Európában erre a felhasználási területre szánják.
Tudni kell, hogy a sávban a forgalmazási szabályok betartása csak a kölcsönös megértésen alapul. 

Milyen célra ajánljuk a PMR rádiót?

A PMR-rádiókat kiválóan alkalmasak őrző cégek dolgozóinak egymásközti kommunikációja során, , kirándulás, túrázás, kerékpározás, motorozás, közben, több autóval történő csapatos kirándulások alkalmával, munkahelyen pl. egy telephelyen történő gyors és ingyenes kapcsolattartáshoz stb. Szinte minden helyzetben, ahol valakivel beszélnünk kell, aki a rádió hatósugarában tartózkodik. A rendszer legfontosabb előnye az ingyenesség: a készülékek megvásárlásán túl semmilyen költség nem terheli a használót. Nagyon hasznos lehet a konferencia jellegű beszélgetés: ugyanis ugyanarra a csatornára és „alcsatornára” beállított rádiók mindannyian hallják egymást.

Kiknek NEM ajánljuk a PMR rádiókat?

A PMR alapvetően hobbi-rádió. Ezért ne használjuk olyan helyen, ahol a csatorna nyíltsága a kommunikációban olyan zavart okozhat, amely baleset- vagy életveszélyt rejthet magában! (Pl. nagy felelőtlenség egy építkezésen a darukezelővel PMR-en tartani a kapcsolatot, mert a környéken rádiózó "civilek" adásai akaratlanul is megzavarhatják a beszélgetést!)
Ne használjunk PMR-t a bizalmas beszélgetések bonyolítására (pl. biztonsági szolgálatok), valamint ha semmiképpen nem akarjuk, hogy beszélgetésünkbe egy harmadik fél "hívatlanul" bekapcsolódjon! Ne feledd: a PMR egy nyílt szabvány, bárki használhatja, senkinek nincs joga egy csatornáról "elzavarni" a többieket!

Technikai paraméterek 
A PMR rádiók maximális kimenő teljesítménye: 500mW. A szabvány szerint a készülékház és az antenna nem választható szét, külső antenna nem csatlakoztatható. A PMR a 446MHz-es sávban az alábbi 8 csatornát tartalmazza:

1. csatorna: 446.00625 MHz
2. csatorna: 446.01875 MHz
3. csatorna: 446.03125 MHz
4. csatorna: 446.04375 MHz
5. csatorna: 446.05625 MHz
6. csatorna: 446.06875 MHz
7. csatorna: 446.08125 MHz
8. csatorna: 446.09375 MHz

Mi is az aCTCSS ?
CTCSS (Continuous Tone Coded Squelch System) - szelektív zajzár
Szó szerinti fordításban: folyamatos hang(frekvenciásan)-kódolt zajzár. Szokás alcsatornaként is emlegetni, de fizikailag nem jelent más frekvenciát. Működése: a vivőhullámot a "hasznos" tartalmon (beszéd) túl egy alacsony frekvenciás jellel is modulálja a készülék. A vételi oldalon a megfelelő CTCSS kódra hangolt készülék az adott frekvencia észlelésekor kinyitja a zajzárat, egyéb esetekben nem, még akkor sem, ha az adás ugyanazon a frekvencián érkezik. Általa megelőzhető a káosz: a beszélgetőpartnerekkel egy adott csatorna/CTCSS párban megállapodva elkerülhetjük, hogy a környék összes rádiósának minden szavát meg kelljen hallgatnunk. A PMR szabvány 38 CTCSS-frekvenciát különböztet meg.